Lezbični aktivizem po korakih

Suzana Tratnik je v skladu s feminističnim in aktivističnim geslom Osebno je politično zapisala osebno zgodovino svojega vstopa v lezbični aktivizem v Jugoslaviji, Sloveniji in slednjič v svetu. Tekst je nastal kot intimni dokument ob 25-letnici lezbične sekcije Škuc-LL, katere soustanoviteljica je bila, vendar v tej memoarski knjižici opisuje predvsem svojo »predzgodovino« lezbičnega angažmaja, Ljubljano v osemdesetih letih, začetek gejevskega gibanja 1984, nastanek ženske skupine Lilit leta 1985 in udeležbo na mednarodni lezbični konferenci v Švici 1986. Na tej aktivistični poti je srečevala številne posameznike in posameznice, ki so jo seznanili z magijo ali s slikarstvom, feminizmom, z norostjo, s filmom, performansom, z ljubeznijo, z individualizmom in odporom. Vsekakor pa je bil aktivizem najvitalnejši del intenzivnega glasbenega, alternativnega in političnega doživljanja v osemdesetih.

 

Več o knjigi v pogovoru z avtorico v oddaji Lezbomanija na Radiu Študent.

 

Odlomek – kaj se je dogajalo po ustanovitvi Lezbične skupine LL leta 1987:

 

Z omenjenima sapfinima prijateljicama se nismo nikoli več srečale. Tudi mnoge druge ženske so prišle na skupino samo enkrat ali dvakrat. Presenetilo me je, koliko je bilo med njimi poročenih z moškimi ali pa so imele fante, ker se jim je tovrstna krinka zdela povsem običajna in normalna. Včasih so naju z Natašo začudeno spraševale, kako da midve nimava fantov. Da, to je bil spet trk svetov. In nekatere ženske so prihajale na srečanja v dogovoru s svojim partnerjem in z nalogo, da pripeljejo domov lezbijko za seks v troje. Sodeč po pismih, ki smo jih dobivale na LL, so bila moška pričakovanja za seks z dvema ženskama nekaj zelo pogostega, pravzaprav so ti v ustanovitvi lezbične skupine videli smisel in uresničenje svojih seksualnih fantazij. Pisali pa so tudi geji, ki so iskali lezbijko, s katero bi se lahko poročili za kamuflažo, morda celo imeli otroke in pred družbo igrali »normalno« heteroseksualno maškarado.

Zato je bilo treba nekaj storiti, treba je bilo vse to obesiti na največji zvon in premakniti zavest, zlasti in predvsem lezbijk, in kar najbolj pospešiti procese ozaveščanja, razkrivanja in opogumljanja.